מרגלים רוחניים – זורעים זרעים בצללים

 פורסם ב-2 ביוני 2025

  • האם אי פעם יצרת תוכנית מגירה שדרשה הקרבה ואמונה?
  • איך דבקת בתוכנית בנסיבות שאינן פשוטות?

ב-17–18 בספטמבר 2024, לאחר קיץ של חושך במדינת ישראל, הגיע פתאום פרץ של תקווה. מבצע הזימוניות (ביפרים) ומכשירי הקשר של המוסד בקע מתוך ענני הייאוש. השלב הראשון היה פיצוץ של כמעט 5,000 זימוניות בידי מפקדים ובכירים בחיזבאללה, ארגון הטרור הלבנוני. למחרת, אלפי מכשירי ווקי-טוקי התפוצצו גם כן. מכשירים אלה התפוצצו ברחבי לבנון ובחלקים מסוריה, והרגו לפחות 42 פעילי חיזבאללה ופצעו כ-3,500, כאשר כ-1,500 לוחמים נפצעו. הקטלניות המדויקת של חומרי הנפץ כוונה רק לפעילי חיזבאללה המשתמשים במכשירים אלו, תוך סיכון מינימלי לאזרחים סמוכים. מכה כירורגית זו, שהופעלה על ידי הודעות מוצפנות, הפכה כלים מהימנים לכלי נשק, וריסקה את שרשרת הפיקוד של חיזבאללה.

ריגול מתוכנן מסיבה מסוימת, ולא לעונה מסוימת. זרעים נשתלים עם מטרה, מחוזקים באמונה. ולעתים פועלים בזמן הידוע רק לקב”ה.

המוסד תכנן בקפידה כיצד להסיר את האיום של מחבלי החיזבאללה הנשקף מדרום לבנון.

במשך שנים רבות, המודיעין הישראלי, שפעל בחסות חברה הונגרית מזויפת שהוקמה לצורך המשימה בשם  BAC Consulting, הסתנן לשרשרת האספקה של חיזבאללה. הם הטמיעו 1–2 גרם של חומרי נפץ איכותיים ומכוילים במדויק, כנראה מסוג PETN או RDX ב-5,000 זימוניות ולמעלה מ-16,000 ווקי-טוקי, שחיזבאללה בטח בהם לצורך תקשורת מאובטחת בין פעיליו. המוסד הרחיב את מימדי ההונאה באמצעות קמפיין פרסומי ברשתות חברתיות, שהציג את הזימוניות והווקי-טוקי כחלופות עמידות ואמינות לטלפונים סלולריים, תוך זריעת זרעי ספק לגבי עמידות הטלפונים הסלולריים בפני פעילויות מעקב והאזנות.

גאונות המבצע טמונה בתזמון שלו שנמשך עשור ובמשמעות הפסיכולוגית שלו. שילוב זה של דיוק טכני ומניפולציה פסיכולוגית שבר את רוח החיזבאללה והגדיר מחדש את שדה הקרב. בעוד לוחמי ומפקדי החיזבאללה לא נשאו עוד את המכשירים האלקטרוניים שלהם, הם נשאו נטל של פחד ודאגה.

רצף שיבושים זה הגיע לשיאו בהתנקשות במנהיג החיזבאללה, חסן נסראללה, ב-27 בספטמבר 2024, בתקיפה אווירית ישראלית מדויקת בפרברי דרום ביירות. מטוסי F-15I בהנחיית מודיעין קפדני, תקפו את המתחם המבוצר, הרגו את נסראללה ומפקדים בכירים, עם לפחות 33 הרוגים ולמעלה מ-195 פצועים, רובם חברי חיזבאללה, עקב אופי התקיפה הממוקד. התקפה מפתיעה זו לוותה באופן פואטי בנאום ראש הממשלה נתניהו במועצת הביטחון של האו”ם. בעוד מנהיגי העולם צפו בביבי בתשומת לב, נסראללה נלקח מן העולם.

הריגול ביציאת מצרים

בספר במדבר, פרקים י”ג-י”ד, משה שולח תריסר מרגלים לארץ כנען, אשר תרים את הארץ המובטחת במשך ארבעים יום. אך כשהם חוזרים, עשרה מהם נכנעים לפחד: “ונראה בעינינו כחגבים, וכן היינו בעיניהם” (במדבר י”ג, ל”ג).

כל שנים עשר המרגלים הסכימו שארץ ישראל מלאה בסכנות ואיומים. עם זאת, רק שניים מתוך שנים עשר המרגלים, כלב ויהושע, נתנו מבטחם ביכולת עם ישראל להביס בהצלחה את הצבאות המאיימים ולכבוש את הארץ. הם הפצירו בעם להאמין בהבטחת ה’: “הארץ אשר עברנו בה לתור אותה, טובה הארץ מאד מאד… אל תיראו את עם הארץ… ה’ איתנו, אל תיראום” (במדבר י”ד, ז’-ט’).

עשרת המרגלים האחרים איימו לסקול את כלב ויהושע באבנים. משה השתכנע, ויהושע וכלב הובילו את הדרך לארץ המובטחת.

אמונה מול פחד: מה חיזק את אמונתם ונחישותם של יהושע וכלב?

כיצד נותרים מרגלים נחושים במשימתם חרף הקשיים הרבים?

מה גרם לכלב ויהושע להיות שונים? יהושע וכלב לא היו רק מרגלים. הם היו לוחמים רוחניים:

יהושע, ששמו פירושו “ישועה” (ממנו נגזר השם ישו), הוא לוחם. הוא נלחם פעם בעמלק, אויב שנועד להילחם בעם ישראל לדורות, ולימים התבקש על ידי משה להוביל את בני ישראל לארץ המובטחת (שמות י”ז ח’–י”ג).

כלב, ששמו נגזר מ”לב”, הלך לחברון, למערת המכפלה, אתר הקבורה של אברהם ושרה, להתפלל (סוטה לד ע”ב). בעוד אחרים אספו מודיעין, כלב אסף אומץ.

ריגול, אין משמעותו רק לראות את הארץ, אלא לראות את עצמנו. זה דורש לב. זוהי אמונה עזה באלוהים שמאפשרת לנו לגבור על אתגרי ההווה ולתור אחר אפשרויות עתידיות.

ניסים

התורה, באופן מסקרן, מעולם לא משתמשת במילה “נס”. למרות שהיא מתארת מקרים על-טבעיים רבים, אף אחד מהם אינו מכונה במפורש נס.

חנוכה: חג הריגול

חג החנוכה יכולה לספק הבנה מעמיקה יותר לגבי מושג הנס.

שני הניסים המתוארים בסיפור חנוכה הם השמן שדלק שמונה ימים במקדש, מה שהיווה השראה למסורת הדלקת החנוכייה. זהו נס מאת ה’. הנס השני הוא ניצחון המעטים של צבא המכבים הקטן על הצבא היווני-סורי הגדול בהרבה. זהו נס אנושי.

חג החנוכה נחגג באמצעות אור הבוקע מתוך החושך. אור המאיר חג של אמונה בתוך המעבר לחורף, אך ניסיו נשארו חבויים באפלה.

הסביבון, הצעצוע הצנוע, שימש במקור לצורך הסוואה. תחת רדיפות יווניות-סוריות, לימוד תורה נאסר, ולכן ילדים יהודים שמרו בחוץ תוך כדי משחק בסביבונים תמימים לכאורה, בעוד מבוגרים למדו תורה בסתר בפנים. במקרה של התקרבות חיילים, הילדים סובבו את סביבוניהם והשמיעו קריאות התרעה על מנת להזהיר בפני המבוגרים להחביא את ספרי התורה.

הפעם הראשונה שהמילה נס מוזכרת היא בהקשר של חגיגת חנוכה.

בחנוכה, לסביבונים שתי גרסאות:

“נס גדול היה שם” – גרסה זו מקובלת מחוץ לישראל.

“נס גדול היה פה” – גרסה זו מקובלת בתוך ישראל.

הרעיון של ניסים גדולים (נס גדול) המתרחשים בתוך ומחוץ לישראל משמש תזכורת נבואית לטווח הפעולה הגלובלי והנרחב של המוסד, המסוגל להגיע לכל יעד בכל מקום.

התייחסות מקראית חשובה נוספת לריגול מופיעה בספר יהודית (בספרים החיצוניים).

יהודית היא הגיבורה הנסתרת של סיפור חנוכה. בפיקחות ובחינניות, היא נכנסה בזהירות הלוך ושוב למחנה הגנרל היווני-סורי הולופרנס. היא רימתה את השומרים על מנת שתוכל להיכנס ולצאת מן המחנה כאתנחתא מבורכת עבור הגנרל. חמושה ביופי, יין וגבינה, היא פיתתה אותו עד לשכרון חושים. לאחר מכן היא ערפה את ראשו ונשאה את הראש הכרות בחזרה הביתה כגביע ניצחון, אפילו מול השומרים שלא חשדו בדבר. מעשיה לא היוו אומץ בלבד, אלא היוו מכה מחושבת, שהשפעתה הפסיכולוגית שלחה את האויב למנוסה בבהלה. על אף שמעשה גבורתה לא נכלל במקורות המרכזיים של חנוכה, הוא נחל הערכה כה רבה, עד כי פנייה עוטרו בידי מיכלאנג’לו על תקרת הקפלה הסיסטינית.

כפי שמעשה עריפת הראש על ידי יהודית הפיח אימה בקרב היוונים-סורים, כך מבצע הזימוניות של המוסד הותיר את החזבאללה הלום אימה וחשש – הד מודרני לעזות עתיקה.

מסקנה

המוסד, כמו המרגלים של פעם, מבין את כוחה של מורשת. כל מבצע הוא סביבון המסתובב מול דיכוי, הכרזה על כך שאויבי ישראל לעולם לא ינוחו בשקט. מהארץ המובטחת ועד לבנון, מניסי חנוכה ועד ריגול מודרני, החוט בלתי נשבר: אמונה מחזקת וידי אדם יוצרות את הפלאים שאנו קוראים להם ניסים.

מי ייתן ונלמד לחכות בדממה, לפעול מתוך משמעות, ולהאמין בכל לבנו. ומי ייתן ונזכור: גם כשאיננו יכולים לראות זאת, נס אולי כבר ממתין נסתר לעין.

נספח:

הנצחת הנוקמים:

 -Spy Legendsאגדות ריגול: מדליות זיכרון, זרעים של נצח

כשיהודית חזרה לעיר נעוריה, כשראשה של הולופרנס עטוף בחפציה, עוזיהו, מנהיג יהודה, אמר לה:

“ברוכה את בתי לה’ אל עליון וברוך טעמך מכל בנות הארץ:… לא ישכח חסדך לנצח מלבב כל המהללים חסדי ה’. וה’ יזכור אותך לטובה כי בנפשך פדית את עמו מיד מבקשי נפשם ולבבך תמים עם ה’

ויאמר כל העם אמן ואמן” (ספר יהודית י”ג, ט”ו-כ’).

ברוח זו של הנצחת זיכרון יהודית, האתר  Spylegends.com / Spymedals.com יצרו סט מדליות להנצחת מבצעי המוסד, דוגמת מבצע “מבצע הביפרים”.

מטרת מדליות אלה היא:

  • לזכור את אלו שנפלו
  • לכבד את אלו שפעלו
  • להרתיע את המתכננים לפגוע

אומץ לבם של מרגלים כאלה, הן בעת העתיקה והן בעת המודרנית, מוצא ביטוי של כבוד שקט בעבודתם של Spy Legends , אתר המוקדש לשימור מורשת הריגול ומשימות המוסד.

באמצעות אוסף המדליות המנציחות שלהם Spy Legends מוקירים את גבורת הסוכנים, כשכל פריט הוא עדות למשימות שעיצבו את ההיסטוריה. מדליות אלה, החרוטות בקודים, סמלים ופרטים מורכבים, אינן רק חפצים; הן זרעי זיכרון, הנושאים את סיפורי האומץ אל העתיד. באמצעות חוברות המבהירות את משמעות המשימות והמבצעים, הן משמשות ככלי חינוכי, המזמינות אותנו להרהר במסירות הנפש שנעשתה בחשאי ובצללים.

קוראי “שוברים מצה” יכולים לקבל הנחה של 10% על מדליות הנצחה אלה באמצעות קוד המבצע: breakingmatzo

הצהרה אישית מאבנר אברהם, מייסד  Spylegends.com

הייתי תלמיד גרוע בבית הספר, ולא חיבבתי במיוחד את שיעורי ההיסטוריה. הם הכריחו אותי לקרוא “ספרים משעממים ללא תמונות”. המדליות הן דרך שונה ויצירתית להנציח ולספר סיפור גדול. כל מדליה מגיעה עם חוברת בעברית ובאנגלית המסבירה את הסיפור שעומד מאחורי המבצעים. המדליות משלבות פרטים רבים וקטנים, חלקם גלויים, חלקם נסתרים וסודיים.

הגעתי למוסד בגיל 22 ופרשתי בגיל 50. הארגון מחויב לשמור מסמכים, אך אין חשיבות או הנחיה לשמור חפצים. במשך שלושה עשורים, אספתי אלפי חפצים שהפכו לאוסף ריגול מיוחד, שממנו בניתי את מוזיאון הריגול לפני פרישתי.

מבצע הזימוניות הוא ללא ספק המבצע החשוב והמכריע ביותר שבוצע על ידי המוסד, ואולי המתקדם ביותר בעולם במורכבותו ובשילוב יכולות רבות, ערמומיות, תזמון וחשיבה עמוקה מאוד.

נעשו מאמצים רבים שלא לפגוע במי שאינם מעורבים, וכך היה. המטרה לא הייתה להרוג, אלא לפצוע באופן שלא יאפשר למחבלים הללו להמשיך לפעול נגדנו. כל אדם פצוע כזה הפך לעדות חיה לטעותו, ולארגונו שקורס ומתפרק. העבודה נמשכת בצורה חכמה על ידי ממשלת ארצות הברית, התומכת במשטר החדש בלבנון ומוציאה אותו מחשכה לאור.

עד היום, הפקתי 9 מדליות שונות למבצעים מפורסמים. הפעם בחרנו להפיק מדליה בצורת מלבן. חשבנו על משהו בגודל של כרטיס אשראי, אך מהר מאוד הגענו לגודל כמעט זהה לזימונית המקורית.

חקרתי והרציתי על מבצעי ההתנקשות של המוסד. מעולם לא הייתה שם נקמה! אפילו לא לאחר הטבח של 11 חברי המשלחת הישראלית למשחקי מינכן 1972. המטרה הייתה ועודנה: למנוע מהמחבלים להמשיך לפגוע בנו, ולהוציא אותם ממעגל הרשע וההרג.

הטבח ב-7 באוקטובר, בו פלשו אלפי מחבלים מעזה, שטח שנמסר להם במלואו, הוא אירוע מזעזע שטרם הסתיים. ראוי לציין כי נסראללה וארגון החזבאללה, הפועלים במימון והכוונה של איראן, החליטו להתחיל מלחמה נגד ישראל למחרת, ב-8 באוקטובר, ולשלוח עשרות ולאחר מכן מאות טילים לעבר יישובינו ואזרחינו התמימים. הצדק נעשה, בין היתר, באמצעות מבצע מדהים זה!

נספח:

“כי יד על כס יה, מלחמה לה’ בעמלק מדור דור” (שמות י”ז, ט”ז)

בני ישראל יילחמו בעמלק לכל הדורות, תמיד יהיה אויב שיבחן את נחישותנו וילחם נגדנו.

עמלק הוא עם שמוצאו מעשיו, אחיו של יעקב, דרך נכדו של עשיו. הוא מתואר בתורה כסמל לרשע והתנגדות לישראל.

בספר שמות (י”ז, ח’- ט”ז) מתואר כי עמלק תוקף את בני ישראל במדבר זמן קצר לאחר יציאת מצרים. יהושע מוביל את הגנת עם ישראל ומביס את עמלק בקרב. לאחר הקרב, אלוהים מצהיר כי תהיה “מלחמה לה’ בעמלק מדור לדור”.

בספר דברים (כ”ה י”ז- י”ט), אלוהים מצווה על ישראל לזכור את מה שעשה לנו עמלק ו”למחות את זכר עמלק מתחת השמיים.”

בהשראת בלוג זה להלן הייקו (שירה יפנית) להנאתכם:

רגל מתוך סיבה,

ולא רק לעונה – אמונה נחשפת,

נסתר שבנגלה.

You can find an English version of this blog here.

Related Posts

מרק עוף זהב (גולדנה יויך) אוכל משמעו אהבה במשפחה שלי. ביטוי האהבה האולטימטיבי האישי שלי הוא להכין מרק עוף. תמיד הכנתי את המרק הזה לחבריי כשהם חולים. הייתי מגיעה עד לדלת ביתם עם...
מצה ברייט איך אפשר לחגוג פסח בלי לאכול מצה בריי? בתור ילד אהבתי לאכול מצה בריי כארוחת הבוקר שלי. המצות עדיין פריכות וטעימות אחרי השרייתן בביצים שהוקצפו לשם כך (...
קניידלך (כופתאות) ה”מזל”... האם ניתן לדמיין מרק עוף בלי קניידלך? יש מי שאוהבים קניידלך אווריריים כענן וש כאלה שמעדיפים אותם נוקשים ומוצקים. במשפחה שלנו קוראים למוצקים "צוללים" ול...
עוגת מוס שוקולד ומצות כילדה תהיתי מדוע אין עוגת שוקולד באמת טעימה לפסח? אמי המציאה את המתכון הזה לעוגת מוס שוקולד ומצות כשרה לפסח. היא עוגה מנצחת והייתה לקינוח המככב בארוחו...
לביבות תפוחי אדמה (לאטקעס) קשה להתגבר על ההתרגשות של הכנת לאטקעס לחנוכה! ניחוח תפוחי האדמה המטוגנים בשמן, הפיצוץ כאשר הם הופכים לחומים והמרקם הפריך והטעם המתובל. עבורנו, הכנת לא...